De onderstaande inhoud hoort bij het bovengenoemde hoofdstuk uit het Handboek Podcast maken
Eerst even dit
In het Handboek Podcast maken wordt apparatuur behandeld die je kunt gebruiken om een podcast te maken. Hieronder tref je een aantal links naar producten uit de webwinkel van Bax Shop. Ik heb zelf goede ervaringen met bestellen bij ze en ben een zogenoemde affiliatepartner geworden, wat betekent dat van elke aankoop die jij doet nadat je van mijn website op hun site bestelt, een heel klein bedrag ten gunste van deze website komt om deze te kunnen blijven onderhouden.
Opdracht(en) bij dit hoofdstuk
Tafelmicrofoons
Dit zijn (volgens de definitie van mijn boek) microfoons met een ingebouwde standaard en een usb stekker, zodat ze in je laptop kunnen. Prima geschikt voor voiceovers, ingesproken columns, spoken word, etc. Zelf kan ik de Yeti Blue aanbevelen.
Spraakrecorders en reportagemicrofoons
Wil je mobiel zijn en in goede kwaliteit opnemen? Kijk eens bij de zogenoemde fieldrecorders. Zelf werk ik altijd plezierig met recorders van Zoom. De H4, H5 of H6 zijn bijvoorbeeld prima apparaten. Hoe hoger het cijfer achter de H, hoe meer microfoons je kunt koppelen. Maar controleer het altijd zelf even voordat je aanschaft.
Speldmicrofoons met zender
Wil je audio opnemen terwijl 1 of 2 mensen vrij kunnen rondlopen? Dan kan ik je deze speldmicrofoons aanbevelen. Die zijn elk voorzien van een zender en je krijgt er een ontvanger bij. Die ontvanger moet aangesloten worden op je spraakrecorder op laptop (met opnamesoftware)
Mengpaneel (studio-)microfoons
In het boek behandel ik verschillende soorten microfoons. Zelf ben ik een grote fan van de podcasts van het Rode assortiment. Met name de Procaster is mijn favoriet. Hieronder kun je daar een filmpje over bekijken. Let wel even op, deze microfoon plug je niet zomaar aan je laptop. Hij is veel beter geschikt om aan een mengpaneel te koppelen. Uiteraard zijn er meer merken dan Rode.
Mengpanelen
In het boek wordt stilgestaan bij het fenomeen mengpaneel. Er is een breed aanbod. Zelf ben ik ook voor dit product enthousiast gebruiker van het apparaat Rode en ik zie veel collega-podcasters hier mee werken. Waarschijnlijk omdat het gebruikersvriendelijk is en geweldig geluid vastlegt. Uiteraard wel in combinatie met een goede microfoon. Let er in dat geval op dat er een XLR stekker op past.
Uiteraard zijn er ook andere mengpanelen. Ik ben alleen geen ervaringsdeskundige, dus aanbevelen (of afraden) kan ik ze niet. Bekijk hier het totale aanbod podcastmengpanelen. Let op dat een mengpaneel alleen nog geen podcast maakt. Je hebt stekkers, microfoons en hoofdtelefoons nodig. Dat is de reden waarom winkels ook wel sets aanbieden. Maar blijf altijd nadenken over wat je zelf nodig hebt.
Mijn tip bij apparaten met veel toeters en bellen is: tientallen knoppen op een paneel lijken indrukwekkend maar zeggen op zichzelf nog niets over de kwaliteit. En hoe meer knoppen, hoe meer verstand je van geluidsafstemming moet hebben. Kijk vooral naar ervaringen van anderen. En als dat er maar pak 'em beet twee zijn is dat eigenlijk te weinig om een serieus beeld te krijgen.
Oja, hou er rekening mee dat menpanelen meestal werken met een microsd of sd-geheugenkaart . Die moet je er apart bijkopen.
Hoofdtelefoons
Hoofdtelefoons heb je ook al in allerlei vormen en maten. Voor het monteren volstaat meestal een hoofdtelefoon die je al in huis hebt, hoewel je ook wilt weten of je podcast op verschillende geluidsapparaten (speakers, hoofdtelefoons) goed luisterbaar blijft. Zie daarvoor ook 'Controleren van geluid' op de webpagina van hoofdstuk 23: Monteren, bewerken en mixen
Wil je een goede hoofdtelefoon op je mengpaneel aansluiten? Dan kan ik je de Beyerdynamic DT 990 Pro 250 OHM aanbevelen. Die sluit je moeiteloos aan op een mengpaneel en er zit een hele gangbare stekker met adapter bij zodat hij ook desgewenst op de meeste laptops ingeplugd kan worden. Maar in het onderstaande filmpje wordt eerlijk uitgelegd waarom hij vooral voor mengpanelen geschikt is.
Er zijn natuurlijk nog vele andere studio hoofdtelefoons. Als ik me orienteer kijk ik zelf vooral naar de reviews van andere gebruikers. Nou zijn die bij hoofdtelefoons opvallend vaak zeer positief, maar toch meestal wel zinning.
Statieven
Zelf werk ik met verschillende microfoonstatieven. Allereerst is er het tafelstatief met een loodzware voet, een staaf en een houder waar de microfoon in 'hangt'. De Samsom MD5 is bijvoorbeeld prima geschikt in combinatie met een Rode microfoon.
Er zijn ook statieven die je aan een tafel kunt bevestigen. Mijn ervaring is dat goedkopere (van onder de 15 euro) de zwaardere microfoons maar net of eigenlijk net niet aankunnen. Ze zakken naar beneden.
Verder zijn er ook nog de hengelarm microfoons die je doorgaans op de grond zet. Handig wanneer je geen tafel gebruikt of wanneer je gasten liever staan.
Overige zaken
Er is nog andere spul waar je arm van kunt worden ;-) Denk bijvoorbeeld hier aan:
- Software om je geluid mee te verbeteren, muziek te maken of te monteren.
- Een geheugenkaart voor je mengpaneel of spraakrecorder. Denk erom dat je er eentje kiest met een flinke wegschrijfssnelheid van bijvoorbeeld 170mb per seconde. En let ook op de hoeveelheid gigabytes (gb). Als je grote opnamen maakt kun je beter een kaart van minstens 256 gb tot je beschikking hebben.
- Hygienische hoesjes voor je hoofdtelefoons.
- Een of meerdere XLR stekker(s) die je verbindt tussen de microfoon en het mengpaneel. Let op dat je de juiste lengte bestelt. Een halve meter is wel erg kort want dan zitten gasten zeer dicht op jouw mengpaneel, maar 5 meter heb je mogelijk ook weer niet nodig.
- Duct tape om kabels vast te plakken.
- Een klok om de tijd makkelijk in de gaten te houden.
Je eigen studio maken
De persoon in het onderstaande filmpje legt uit hoe je een slaapkamer omtovert tot podcaststudio. Het echte voorbereiden en bouwen begint rond 2:54.
Vind je een studio teveel van het goede maar wil je gewoon serene voiceover opnames maken en is je opnameruimte van zichzelf redelijk stil? Overweeg een reflectiefilter.