· 

Zo maak je zelf een Memory Lane podcast

Het is erg leuk om een online radioprogramma te maken waarin je plaatjes draait met iemand! Je leert iemand (nog) beter kennen. Hieronder vertel ik je hoe je zelf een Memory Lane maakt.

 

Wat heb je nodig?

  • Een computer (bij voorkeur Mac of Windows)
  • Een opnameapparaat (dat kan ook je computer zijn)
  • Twee microfoons die verbonden zijn met het opnameapparaat
  • Internetverbinding voor het uploaden van je programma

 

Hieronder een tweetal belangrijke weetjes vooraf:

  • Je luisterpubliek moet een abonnement op Spotify hebben om de gehele muzieknummers te kunnen horen. Anders horen ze maar 30 seconden per muzieknummer. De gesprekken horen ze wel helemaal.
  • Je programma is alleen via Spotify en Anchor FM te beluisteren en dus niet beschikbaar op luisterplatformen als Apple Podcasts, Google Podcasts, YouTube, etc. Dat heeft te maken met auteursrechten op de muziek. 

Lijkt het je nog steeds leuk? Dan komen hier de stappen.

 

1. Selecteer iemand waarmee je deze ervaring wilt beleven. Kies iemand uit waarvan je het sterke vermoeden hebt dat diegene leuk kan vertellen en iets heeft met muziek.

 

2. Vraag diegene gericht naar een aantal muzieknummers. Belangrijke voorwaarden is dat de nummers te vinden zijn op Spotify. Ikzelf hou een aantal tussen de 7 en 14 aan.

 

3. Kies samen een gemakkelijke plek uit, bij voorkeur in één ruimte en dus niet op afstand. Op de plek zijn weinig of liever geen randgeluiden. Maak een leuk sfeertje met elkaar. Babbel vooraf even wat, neem de lijst losjes door.

 

4. Zorg dat je (een) apparaat/apparaten hebt om jullie gesprek op te nemen.  Het liefst zijn dat twee aparte microfoons en een opnameapparaat. Dat kan een spraakrecorder of een computer zijn. Een mobiele microfoon als opnameapparaat is praktisch wat minder geschikt. Google eventueel om te zien hoe podcasters opnemen.

 

5. Neem telkens voorafgaand aan elk nummer een gesprek tussen jullie op en vraag naar de herinnering bij het eerstvolgende nummer. Lekker losjes natuurlijk. Het is een fijn gesprek en geen kruisverhoor.

 

6. Sla elk gesprekje apart op, op je computer. Monteer en mix het eventueel af.

 

7. Ga met diezelfde computer naar Anchor.fm. Dat is een website waar je een audioserie kunt beginnen. Bekijk hoe Anchor werkt. En bekijk vervolgens werking van hun dienst 'Music & Talk'. Da's belangrijk. Maak vervolgens een account aan, vul een aantal basisgegevens over je programma in en kies voor afleveringen. Klik op 'nieuwe aflevering' (bovenin) --> klik op 'nieuwe aflevering maken'. Sleep via het tabje 'Bibliotheek' telkens het gespreksbestand naar je nieuwe aflevering, gevolgd door het muzieknummer in het tabje 'Muziek'. Zo ontstaat er als het goed is de juiste volgorde van je programma. Corrigeer eventueel door fragmenten te verslepen naar de juiste plek.

 

8. Als je tevreden bent publiceer je en er wacht je eeuwige roem.

 

 

Ben je te verlegen of vind je het bovenstaande ingewikkeld? Je kunt natuurlijk ook samen plaatjes draaien en herinneringen ophalen zonder dat je het opneemt. Ook dat is geweldig!