· 

Hoe maak je een audiotour?

Ik ontvang nog wel eens vragen over het maken van een ‘Podwalk’ of een ‘audiotour’. Dat is een wandeling met je hoofdtelefoon op. Tijdens je wandeling krijg je informatie over de omgeving. Wil je er eentje maken? Hieronder vind je een aantal tips om een audiotour te maken. Off topic: Wil je leren hoe je een 'gewone' podcast maakt? Kijk voor nieuwe cursusdata van mijn basiscursus Podcast maken. 

 

In een audiotour of podwalk verplaatst je luisteraar zich van de ene naar een andere fysieke locatie om te luisteren naar een vertelling. Bijvoorbeeld over een object of de plek zelf. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een audiotour. Je wilt een intense beleving opwekken en/of je luisteraar moet naar een locatie om je verhaal in vol ornaat te begrijpen en objecten te voelen, te zien of te ruiken. 

Er zijn twee varianten:

  1. Een tour in een afgebakende locatie, bijvoorbeeld een museum waarbinnen een looppad is uitgestippeld;
  2. Een tour in een open ruimte, zoals een stadsdeel waar je vrij van locatie naar locatie gaat.

 

 Een audiotour kun je bijvoorbeeld inzetten voor:

  • Een excursie langs gebouwen, kunstwerken of speciale plekken;
  • Een speurtocht of ander avontuur;
  • Een wandeling waarbij je deelnemers stimuleert herinneringen op te halen, zie onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld van een grappig format

In coronatijd maakte ik een speciale audiotour. Ter gelegenheid van mijn verjaardag vroeg ik mijn vrouw, zus, zwager, neef (en mezelf natuurlijk) elk een locatie in Amsterdam centrum uit te kiezen waar ze een mooie herinnering aan hadden. Toen ik de locaties letterlijk 'in kaart bracht' via Google maps en ze met elkaar verbond maakte ik er een wandeltocht van. Telkens wanneer we op een plek -aangemerkt door één van ons- waren aanbeland gaf ik diegene de spraakrecorder zodat hij/zij de anekdote kon vertellen én opnemen. Na die dag maakte ik een webpagina, plaatste de Google map met de wandeling, plus de geluidsfragmenten. Zo hadden we die dag samen een audiotour gemaakt en een blijvende herinnering in de vorm van de webpagina.


Hieronder zie je een aantal mogelijkheden om je eigen audiotour te maken. Het bovenstaande voorbeeld is een variant op mogelijkheid 1.

1. Audiobestand met online routekaartje (ambitieniveau -, goedkoop +, eenvoud +)

De meest eenvoudige manier om een audiotour te maken is door meerdere audiobestand(en) online te zetten en mensen te instrueren hoe ze van plek naar plek moeten lopen. Een routekaartje (zoals op de afbeelding) maak je zo.

 

2. Bordjes met QR codes (ambitieniveau +/-, goedkoop +, eenvoud +/-)

Een andere manier is het plaatsen van QR codes op relevante plek. Die QR codes kun je met je smartphonecamera scannen. Automatisch opent zich vervolgens een weblocatie (een site of audiobestand). 

 

3. Standaard app (ambitieniveau +/-, goedkoop+/-, eenvoud +/-)

Inmiddels specialiseren bedrijven zich in het maken van een tool waarbij je zelf een standaard audiotour kunt bouwen. Je kiest de routes, commentaarstem, de bijhorende foto’s, of je er quizzen in wilt zetten enzovoort. Zo maak je een standaard tool alsof deze van je eigen bedrijf is.

 

4. Maatwerk app (ambitieniveau +, goedkoop -, eenvoud +/-)

Je kunt ook een app laten maken die op basis van de locatie van je smartphone informatie kan serveren. Je hebt gespecialiseerde bedrijven die dat voor je kunnen doen. 

 

Systemen

Er zijn ook systemen inclusief apparatuur. Relatief wat kostbaarder maar met veel mogelijkheden. Die zie je hieronder.

 

5. iBeacon (ambitieniveau +, goedkoop -, eenvoud -)

Dit is een kleine precieze bluetoothzender die ervoor zorgt dat je content kunt zenden naar een smartphone. Daarvoor moet de eigenaar dan natuurlijk wel toestemming geven. Google eens op Meer info over de iBeacon.

 

6. Rondleidingssysteem [Tour Guide System] (ambitieniveau +, goedkoop -, eenvoud -)

Dit zijn apparaten die je als verantwoordelijke voor de audiotour uitleent aan deelnemers. Ze lijken vaak op een kruising tussen een smartphone en een walkietalkie. Google eens op Tour Guide System.

 

Wil je hulp bij het maken van een audiotourformat? Neem eens vrijblijvend contact met me op.